Partea teoretica
Am gandit acest workshop in patru parti: 1. partea teoretica, 2. partea practica, 3. editarea foto si nu in ultimul rand, 4. marketing.
Cum ști ca ești pregătit sa faci nunti?
In primul rand, sa ai echipamentul minim necesar, lucru despre care vom discuta in scurt timp. Sa iti placa sa fotografiezi portrete, oameni, cupluri, copii, petreceri, peisaje, arhitectura, detalii, etc. In fotografia de nunta se regasesc toate aceste categorii fotografice. Daca iti plac oamenii indragostiti, iti vor placea si nuntile, si in timp, iti vei gasi propriul tau stil prin care sa povestesti o nunta, in imagini care vor deveni pentru miri, amintiri de nepretuit. Pentru aceasta, trebuie sa pozezi cat mai mult si sa iti placa pozele tale din portofoliul personal, si tie, dar si prietenilor tai, cere pareri de la prieteni si apropiati, etc. Stilul personal consta in alegerile pe care le faci in materie de tehnica, posing, editare, si in timp, dupa ce ai studiat mai multe fotografii sau fotografi care iti plac, vei ajunge sa gasesti numitorul comun – ceea ce iti place tie, sa iti gasesti propriul tau stil, care iti defineste viziunea ta personala, si care te va diferentia pe tine de restul concurentei. Binenteles ca acest stil trebuie sa fie si pe placul mirilor, daca vrei sa ai succes ca fotograf de nunta si sa ai tot sezonul ocupat. Nu uita ca trendurile evolueaza mereu, apar lucruri noi, mereu sa studiezi , sa te auto educi, si sa vrei sa fi mai bun, sa te auto depasesti pe tine in primul rand.
Pe langa partea artistica – sedinta foto de la pregatirile mirilor, sau sedinta foto cu mirii, care de obicei are loc intr-un parc, sau sedinta foto trash the dress de dupa nunta, fotografia de nunta mai include si partea de foto-jurnalism, care este cam la fel de importanta.
Pentru a fi un bun foto jurnalist, trebuie sa fi atent la tot ce se intampla in jurul tau, si sa observi ce este frumos si merita surprins in imagini. Sa fi mereu pregatit de actiune. Cu cat inveti sa fotografiezi mai repede, si sa te sincronizezi cu actiunea, emotia, sau momentul pe care vrei sa il surprinzi, vei surprinde fotografii instantanee din ce in ce mai reusite si vei invata sa surprinzi.
Cum aleg miresele un fotograf ?
in primul rand miresele fie primesc recomandari de la prieteni, rude, colegii de munca, etc. fie vad portofoliile fotografilor pe social media, sau cautari google. In alegerea fotografului, conteaza portofoliul dar si imaginea brandului creat, profesionalismul, creativitatea, chimia comunicarii dintre miri si fotograf, stilul de editare al fotografiilor si nu in ultimul rand, termenul cat mai scurt de predare al fotografiilor.
Ce calitati trebuie sa aiba un fotograf de nunta? Ce calitati ai vrea sa aiba fotograful tau de nunta?
in primul rand, sa fie profesionist si punctual. Nu ai vrea un fotograf care sa intarzie cand esti stresat si presat de timp, sau nu ai vrea un fotograf care sa nu aibe echipamentul necesar pentru realizarea fotografiilor dorite, sau sa nu isi cunoasca echipamentul. Profesionalismul fotografului tine si de conduita, de tinuta fotografului, sa nu se imbrace sport sau prea despuiat la nunta.. gen pantaloni scurti si slapi in timp ce mirii si invitatii sunt imbracati la costum.. etc.
Orice fotograf de nunta trebuie sa fie indragostit de lumina buna, dar si de emotiile dintre miri, dintre oameni.
Echipament necesar
- echipament minim necesar:
- aparat foto dslr / mirrorless – pentru calitate superioara fata de telefonul sau aparatul pe care si-l poate cumpara clientul tau (detalii, culori, rapiditate)
- iso intre 100 si 6400 (folosibil minim 1600) – util pentru situatii de lumina slaba la interior, biserici, restaurante, etc.
- format senzor DX (crop) sau FX / FF (full frame) sau ¾. ideal full frame, pentru detalii, profunzime de camp, si compatilbilitate obiective ultrawide.
- format RAW – pentru editare ulterioara.
- nr cadre pe secunda = minim 3
- acuratete culori display LCD / vizor EVF
- obiectiv general 24-70, 18-55, etc
- blit extern pe aparat
- on-camera – godox, etc.
- Echipament ideal (le vei cumpara in timp)
- Gear Aquisition Syndrome, sau G.A.S. este dorinta constanta a fotografilor de a achizitiona cat mai mult echipament, sau cat mai nou, insa defapt cand cumperi un echipament nou trebuie sa te intrebi daca chiar ai nevoie de el atunci, sau daca te poate ajuta sa obtii cadre mai bune, mai creative, mai deosebite in proiectele tale viitoare. Iata lista recomandarilor mele pentru echipament foto:
- 2 body mirrorless full frame (nikon, sony, canon, etc)
- ham piele pentru 2 aparate
- obiectiv ultrawide 14mm sau 14-24 sau 16-35, 17-28, etc.
- obiectiv fixe luminoase: 35mm, 50mm, 85mm
- obiectiv tele: fix 105mm f1.4 sau zoom 70-200 f2.8
- toc obiectiv secundar / blitz ce poate fi purtat la curea.
- blit pe camera = godox v860ii sau v1
- blituri pe stativ = godox ad200 pro, ad300, ad400
- 1-2-3 stative de minim 2m
- modificatoare de lumina = umbrela difuzie, octobox pliabil, sau grid / snoot, etc.
- mag mod system
- filtre colorate sau geluri pentru blituri
- lampi = yongnuo yn360 cu menghina sau godox cu barndoors, sau lampa cu spot suficient de puternica pentru distanta de la care vrei sa o folosesti
- rucsac sau troller foto cu fermoare de calitate, in care sa iti incapa tot echipamentul si sa aiba suficiente separatoare pentru echipament sa fie protejat la transport.
- husa pentru stative.
- laptop pentru same day edit.
- color spyder pro pentru calibrarea display-ului.
- wb card.
- kit curatare senzor / obiective.
intalnirea initiala cu mirii / prezentarea ofertei
- unde te intalnesti cu mirii? online? la cafenea? la studio?
- cum decurge intalnirea?
- ii intrebi inainte daca au vizionat portofoliul tau la tine pe site / social media, si daca vor sa le mai arati materiale pentru ca sa se convinga de calitatea oferita
- discuti cu mirii despre nunta lor, despre ceea ce ai de oferit, de ce te-ar alege pe tine
- prezinti oferta ta
- prezentarea si semnarea contractului
- stabilirea urmatoarei date pentru contact telefonic sau intalnire, pentru stabilirea programului de nunta. le poti transmite timpii de care tu ai nevoie in stabilirea programului nuntii.
- daca doresc sedinta foto inainte de nunta, stabiliti data sedintei, si le spui cu ce poti sa ii ajuti, de exemplu sa pui text pe poza cu data si numele lor, save the date, sau sa le intermediezi printarea de invitatii de nunta cu poza, etc.
- le prezinti albume, tablouri, printuri, galerii online, si orice servicii mai vrei sa le vinzi.
- le prezinti importanta unui asistent foto sau a unui fotograf secundar daca vrei sa lucrezi cu unul.
- eu le povestesc si despre experienta mea cu evenimentele, ce vor parintii, traditii, etc. ce vor mirii, ce trebuie sa faci pentru poze artistice, etc.
- inainte de nunta le poti povesti despre cum sa se pregateasca pentru poze.. cum sa isi studieze unghiul cel mai bun al fetzei, sau cum sa se odihneasca suficient inainte de nunta pentru a nu avea cearcane, sau a fi bine dispusi, zambareti, concentrati, etc.
- stabiliti cate ore doresc mirii sa stai la eveniment, ce intra in pachetul ales, eventual concepi un pachet personalizat la nevoie, si incluzi totul in contract, sa nu fie dubii, etc.
sedinta foto inainte de nunta – save the date / love story
- derulare slideshow save the date
utila pentru cunoasterea clientului, obisnuirea lui cu stilul fotografului, pozitii favorabile, detensionarea emotiilor, etc
Derulare Slideshow portofoliu nunta
contactarea mirilor pentru stabilirea programului nuntii
- inainte de programarea orei pt machiaj, biserica, si restaurantul
- le comunici timpii de care ai tu nevoie pentru fotografierea detaliilor, pregatirile mirilor, sedinta foto artistica cu mirii, etc.
pregatirea pentru ziua nuntii
- stabileste cu mirii si noteaza programul clar pentru ziua nuntii. ore, locatii, durate, eventuale pretentii legat de poze, pozitii, editare, etc. ca sa nu te duci nepregatit.
- primul si cel mai important esti tu – odihneste-te suficient, sa poti fi prezent si implicat pana la finalul evenimentului.
- studiaza idei de la concurenta, de pe net, modalitati prin care poti fi creativ, fa-ti o lista cu cadrele necesare.
- studiaza locatii pentru sedinta foto din ziua nuntii.
- studiaza vremea pe ore.
- incarca-ti acumulatorii, pregateste bateriile. unele baterii au nevoie de 12 ore pentru incarcare. altele 3-4 ore, depinde de acumulatori si incarcatoare.
- descarca informatiile de pe carduri si apoi formateaza-le din aparat.
- curata bine aparatul, vizorul, obiectivele, chiar si bliturile, stativele, nu uita umbrelele daca sunt murdarite, etc.
- pregateste-ti hainele cu care vei merge la eveniment. fi elegant dar totodata comod ca sa poti lucra.nu merge in slapi si pantaloni scurti. daca ai posibilitatea, fa-ti o camasa sau tricou personalizat cu brandul tau si o modalitate de contact, ca sa fi remarcat de ceilalti invitati si potentiali clienti. ia-ti camasa de schimb pentru restaurant daca crezi ca va fi nevoie. eu am nevoie 🙂
derulare portofoliu nunta pe etape
Etapele zilei nuntii – lista momente importante
- pregatirile mirelui
- detalii de fotografiat
- imbracarea mirelui
- portrete cu mirele
- mirele si cavalerii / prietenii
- mirele si rudele
- eventuale traditii la mire
- pregatirile miresei
- machiaj ? finalizare la salon sau simulare acasa.
- poze in halat, cu domnisoarele de onoare
- detalii de fotografiat, rochia de mireasa, verighete, buchetul de mireasa, etc.
- imbracatul miresei
- portrete cu mireasa
- mireasa si domnisoarele de onoare / prietene
- mireasa si parintii / rude
- eventuale traditii la mireasa
- traditii
- intalnirea mirilor
- cununia civila
- intrarea mirilor in casa casatoriilor
- portrete miri
- semnaturile mirilor si a martorilor (atenti la fotograf, si apoi detaliu cu mana care semneaza)
- poza cand dau mana cu ofiterul starii civile
- poza cand se felicita mirii (sarutul mirilor)
- tunelul de flori facut de invitati la iesirea din casa casatoriilor, mirii se saruta sub tunel
- poze de grup cu mirii si invitatii
- cununia religioasa
- poza cu biserica (exterior si interior)
- detalii ce tin de cununia religioasa
- intrarea mirilor in biserica
- logodna mirilor (punerea verighetelor)
- punerea coroanelor pe capul mirilor
- dansul Isaie dantuieste cu mirii si nasii si preotii in jurul mesei
- poze cu mirii din diferite unghiuri – fata, lateral, spate, aproape, departe, sus in balconul unde sta corul, etc.
- poze cu invitatii participanti, rude, chiar si preoti, etc.
- poza cu sarutul mirilor,
- poze cu sarutul manei nasului, nasei,
- poze la felicitarile invitatilor
- iesirea mirilor din biserica
- poza de grup cu invitatii si mirii pe treptele bisericii
- sedinta foto cu mirii in parc sau la restaurant (intre biserica si restaurant)
- cadre wide, full body, half body, portret head and shoulders, detalii (maini, verighete, buchet, etc)
- joaca-te cu lumini si umbre
- joaca-te cu reflexii
- ia-ti primplanuri neclare (frunze, flori, chiar si parti din mire/mireasa, sau altcineva drag care se uita la ei)
- studiaza idei pinterest
- pune rochia in valoare, voalul , trena, buchetul, etc.
- fa poze cu mirii si cavalerii, domnisoarele de onoare.
- fa poze cu mirii si nasii, parintii, rude importante.
- eu de obicei din 90 minute de sedinta foto, pozez mai intai grupuri cu rudele, nasii, invitatii, maxim 30 minute, apoi poze cu domnisoarele de onoare, cavalerii, mirii, apoi poze cu mirii singuri, pana cand trebuie sa plecam spre restaurant.
- petrecerea la restaurant
- poze cu restaurantul exterior + interior
- detalii legate de aranjament si decoratiunile platite de miri (cum arata sala, lumini ambientale, candelabre, mese, scaune, aranjamente pe mese, flori, prezidiul mirilor, luminarile mirilor, urna pentru plicuri, candy bar / cheese bar / fruit bar, etc.
- intrarea mirilor in restaurant impreuna cu nasii, si intampinati de ospatari. eventuale traditii gen spartul paharelor de sampanie, servirea painii cu sare, etc.
- receptia invitatilor, mirii felicita invitatii veniti, si eventual faceti cate o poza de grup cu fiecare familie sau invitat sosit, ca sa arate toata lumea bine, sa nu omiti pe nimeni, si sa te scapi de grija pozelor de grup.
- primul dans al mirilor – fi pe faza, afla cand incepe dansul, ia cadre de departe, de aproape, fi atent la lumina, dar si la ce e in fundal… prezidiul, sau invitatii, sau schela de lumini a formatiei sau dj-ului, etc. surprinde cadre cu fumul greu, sau artificiile.
- dansul nasilor, mirii cu nasii, mirii cu parintii, socrii, etc.
- dansul invitatilor, pe perechi, grupuri sau in hora.
- prezentarea tortului
- taierea tortului
- aruncarea buchetului
- traditii, eventuale surprize pentru miri
- plecarea acasa a fotografului – la ora stabilita, intrebati mirii daca mai doresc o fotografie cu cineva, sau daca doresc sa mai stati extra, daca nu, va luati la revedere de la miri, de la nasi, salutati domnisoarele de onoare, cavalerii, rudele, si toti potentialii clienti, sau persoane care ar putea sa va mai recomande, precum dj, muzicanti, staff-ul de la restaurant, etc.
sedinta foto dupa nunta – trash the dress
- prezentarea unei liste cu locatiile recomandate si eventuale exemple de poze din locatii. ale voastre sau idei de pe net.
- studiati vremea inainte de sedinta foto
- studiati locatia
- daca locatia e in strainatate, asigurati-va ca aveti totul pregatit pentru deplasare, cazare, deplasarea in locatia respectiva.
- faceti o lista cu locatiile in care vreti sa mergeti, si studiati idei creative.
- bucurati-va impreuna cu mirii de sedinta foto fara graba, fara emotiile din ziua nuntii, faceti-i sa isi arate sentimentele pe care le au unul fata de celalalt. sa fie naturali.
- prima data aranjati mirii in pozitii, apoi va puteti concentra la expresii, emotia dintre ei, pozitia mainilor e importanta, etc.
- luati cadre care sa puna in valoare locatia, dar si portrete din apropiere, din intimitatea mirilor, asa cum numai ei se vad unul pe celalalt.
- pozati mai mult decat ati promis mirilor.. poate ulterior vor vrea mai multe poze editate, sau printuri, etc.
- mentineti o relatie de prietenie cu mirii, astfel incat ei daca sunt multumiti va vor recomanda mai departe la alte evenimente ale prietenilor lor, sau va vor chema pentru colaborari ulterioare.. gen sedinta foto cu burtica (pregnancy), sedinta foto nou-nascut – newborn, botezurile copiilor lor, taierea motului copilului la un an de zile, sedinte foto de craciun (in studio propriu sau inchiriat), etc.
printuri (incluse in pachet / after sales)
albume – puteti vorbi despre constructia si calitatea albumelor, puteti propune albume extra; de exemplu un album pentru nunta unul pentru trash the dress, sau un album pentru nunta unul pentru botez daca e eveniment 2 in 1, sau puteti propune albume pocket extra pentru parinti, rude, nasi, etc..
tablouri – tablouri canvas mari, 100x150cm, 90x60cm, sau wall design cu tablouri mai mici. diferenta dintre tablou canvas si tablou cu rama si sticla.
poze printate – diferenta de calitate dintre pozele printate de fotograf la print shop-ul cu care colaborezi, si pozele pe care le printeaza ei in oras, sau pe net. calibrarea culorilor, pretul, garantia unei consistente in tonuri, culori, detalii, etc.
nevoia de fotograf secundar sau asistent foto, si cum te poti descurca fara
in timpul evenimentului, un fotograf de nunta trebuie sa fie pregatit pentru orice situatie si sa actioneze rapid, de aceea un asistent foto este de mare ajutor. pe langa asta asistentul foto te poate ajuta cu sustinerea stativelor cu lumini la sedinta foto, strangerea echipamentelor, sau montarea si pozitionarea stativelor, schimbarea rapida a obiectivelor, aranjarea mirilor, etc.
ce trebuie sa il inveti pe asistentul tau foto?
- cunoasterea generala a echipamentului
- reguli de pozitionare
- distanta fata de subiect = suficient de aproape incat sa nu intre in cadrul foto, pastrare distanta fata de subiect ca o raza de cerc in jurul subiectului.
- alegerea unghiului din care sa tina lumina = 45 grade lateral stanga sau dreapta, iluminare spre pozitia nasului miresei (narrow lighting)
- sa nu intre in cadrul videografului, sau sa nu faca umbra in cadru, etc.
- comunicarea cu fotograful
- limbaj semne sau prescurtari pentru rapiditate (ex: am nevoie de obiectiv wide / tele, baterie, card, etc.)
- cand sa fie atent la fotograf, si cand poate sa ia pauza (odihna, social media, etc)
- manipulare echipament
- transportarea echipamentului, pregatirea echipamentului, strangerea echipamentului
- instalarea si pozitionarea stativelor cu lumini in locatie (civila, biserica, sedinta foto, etc) asigurarea lor anti-vant.
- schimbarea rapida de obiective
- ajutor in timpul nuntii = sustinere stativ cu blitz extern, aruncarea voalului miresei, aranjarea trenei, etc.
- avansarea asistentului foto la fotograf secundar pentru pregatirile mirilor in locatii diferite in acelasi timp (acolo unde e cazul, si va fi recompensat extra)
- avansarea asistentului foto in editor sau fotograf secundar – la restaurant, in timpul petrecerii, el merge si face poze la hore sau la mese, ca sa poti tu selecta si edita poze de preview (same day edit) sau sa editeze el same day edit (si va fi recompensat extra).
- la nevoie, sofat dupa eveniment. pentru siguranta voastra, daca tu esti prea obosit sa conduci masina, sau in timpul evenimentului ca sa poti tu fotografia mirii din masina.
Cum te poti descurca fara asistent foto?
Un asistent foto iti face viata mai usoara, totusi, daca nu iti permiti unul, sau nu se incadreaza in bugetul mirilor, iata cum te poti descurca fara el:
- in primul rand, stabileste timpii de care ai nevoie, si iati marja de eroare in stabilirea programului nuntii impreuna cu mirii. daca nu ai asistent foto, poti face toata treaba, dar nu la fel de repede. “practice makes perfect!”
- pentru schimbatul rapid al obiectivelor, poti alege sa lucrezi cu 2 aparate foto si ham, sau poti avea un aparat foto cu obiectiv si al doilea obiectiv in tocul de obiective prins la curea in care poti pune si baterii extra, card, etc.
- cand trebuie sa lucrezi cu blitul sau lampa pusa pe stativ, o pozitionezi singur, iti va lua mai mult timp, si efort, de luat in considerare timpii necesari pentru montarea, pozitionarea si chiar strangerea echipamentelor (stative, blituri, accesorii, genti)
colaborarea cu videograful
de ce trebuie sa ti cont?
- timpi necesari pt foto-video / regizare
- pozitionare
- sunet – fara beep-uri din aparat, telefonul pe silent, nu vorbi cand filmeaza, decat daca e necesar sa aranjezi mirii in timpul sedintelor, etc.
- blituri – stabileste de la inceput cand vei lucra cu blituri si daca il deranjeaza, ce puteti face, etc. bliturile nu se vad bine pe filmare, si scoaterea lor presupune multa “munca de chinez batrin”.
- fi atent sa nu te pozitionezi intre lumina videografului (soare, fereastra, lampa) si subiect. daca faci asta, ii vor aparea umbre nedorite in cadru.
- evita cat poti trecerile prin cadru, si daca chiar trebuie sa o faci, fi natural, ca si cand faci parte din eveniment. nu te stramba, nu atrage atentia la tine fugind, etc.
- cand te uiti in aparat sa vezi ce poze ai facut, verifica daca nu cumva esti in cadrul videografului…
- stabileste detalii legate de transport, cazare, etc.
Partea teoretica a luat sfarsit. Veti primi acest material si in format digital.
Urmeaza partea practica, apoi partea de editare, si apoi partea de marketing.
2. Partea practica
Introducere: Termenul de fotografie vine din limba latina si inseamna foto grafie, adica pictura cu lumina.
Putem spune deci, ca nu aparatul, nici chiar obiectivul nu este cel mai important in tehnica fotografica, ci felul in care te folosesti de lumina pentru a obtine un cadru bun, sau a pune subiectul in valoare.
- Cum se clasifica luminile folosite in fotografie?
key light – lumina principala care ilumineaza subiectul.
fill light – lumina secundara pe subiect, folosita pentru umplerea umbrelor
rim light sau kicker light – lumina de contur din spatele subiectului, care delimiteaza si separa subiectul de fundal. de exemplu cand subiectul are parul brunet si fundalul este negru.
background light – lumina sau luminile folosite pentru a ilumina fundalul.
- Tipurile de lumini folosite in fotografie:
Lumina poate fi naturala – lumina soarelui, lumina lunii in anumite cazuri, sau lumina artificiala – becuri, luminari, lampi cu lumina continua, sau blitzuri cu lumina foarte scurta si puternica.
Lampile, dau o lumina continua, si datorita faptului ca sunt de mai multe forme, intensitati si culori, pot fi folosite atat in fotografie cat si in video, insa nu sunt la fel de puternice ca un blitz. nu pot fi folosite pe lumina puternica, spre exemplu ziua in amiaza mare.
Culoarea lampilor poate fi calda (3200 kelvin), neutra 4500 kelvin, sau alba 5560 kelvin.
Puterea lampilor se masoara in lumeni sau lux, adica intensitatea luminoasa emisa pe o distanta de un metru pana la subiect. Pentru video se folosesc de obicei lampi mai slabe, cu lumina de umplere, iar pentru foto e nevoie de lampi ceva mai puternice, depinde de situatia in care le folosesti. Au fost situatii cand am folosit o lanterna mica de bicicleta, pentru a ilumina de la distanta, in interior, un cuplu de miri, intr-un muzeu din Viena, in care nu era voie sa fotografiezi cu blitz, si vroiam sa obtin o lumina de tip spot concentrata pe miri.
Blitzurile – dau o lumina foarte scurta, cateva milisecunde, si sunt mai puternice decat lampile video, ceea ce inseamna ca pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, pentru iluminarea subiectului, sau pentru umplerea umbrelor, sau pentru lumina de contur, etc. Blitzurile dau lumina alba, mai exact un balans de alb de 5560 kelvin, in conditia in care lumina alba a blitului este singura care lumineaza subiectul.
Blitzurile pot fi de 2 tipuri – speedlite sau strobe.
Blitzurile speedlite sunt blitzurile folosite de obicei pe aparatul foto, sau pe stativ. Sunt cele mai usoare, de dimensiuni mici pentru a incapea in geanta foto. Sunt mai slabe decat un blitz de studio. Un blitz speedlite normal are aproximativ 75w, si are acumulatori, pe cand un blitz strobe este mai puternic si functioneaza cu curent de la priza.
Blitzurile Strobe se mai numesc si blitzuri de studio. Au dimensiuni mai mari, sunt concepute pentru a fi folosite doar de pe stativ, si sunt mult mai puternice. De obicei blitzurile folosite in studio sunt intre 200w si 600w, si sunt conectate la priza, prin cablu.
Exista si blituri mai moderne, mai nou aparute, care sunt strobe-uri, blitzuri de studio, dar pot fi folosite si fara fir, cu acumulator, pentru a fi folosite in locatii exterioare sau chiar si interioare. Acestea au mai multa utilitate pentru fotografia de nunta, pentru iluminarea incaperilor intunecoase in conditiile in care nu ai de unde sa tragi curent de la o priza, si nu vrei sa ai cabluri de care sa se impiedice lumea.
Firma Godox, printre altele, are un raport bun pret-calitate, si este renumita deja in randul fotografilor pentru blitzurile lor atat speedlite (685 sau V1) si strobe (ad200, ad400, ad600, ad300, ad100 mai nou, etc).
Pentru a controla un blitz care se afla pe stativ, ai nevoie de un transmitator montat pe aparat, care transmite semnalul prin unde radio, si face blitzul sa se sincronizeze cu poza, iar pe stativ, conectat la blitz, se monteaza un receiver care primeste semnalul dat de receiver si il transmite la blitz. Conectarea dintre receiver si blitz se poate face fie prin talpa hotshoe fie prin cablu.
Din transmitter trebuie sa ne alegem un canal pe care il folosim, pentru situatiile in care fotografiem intr-o locatie unde sunt mai multi fotografi deodata, si nu vrem sa ni se aprinda blitzul cand ei fac poze, sau invers. Pe langa canal, poti alege o grupa pentru fiecare blitz. Spre exemplu poti pune lumina principala pe subiect (key light) pe grupa A, lumina de umplere pe grupa B, lumina de contur din spatele subiectului, pe grupa C, si lumina de fundal pe grupa D.
De obicei, lumina data de blituri si lampi este o lumina dura, care face umbre puternice si bine definite, insa exista modificatoare de lumina pe care le puteti monta pe blitz, sau dupa caz, pe lampi cu lumina continua, si veti transforma lumina dura in lumina difuza. Acesti modificatori se numesc umbrele, beautydish sau softboxuri, de diferite marimi, forme, si constructii diferite.
Lumina blitzului patrunde in modificator, si este imprastiata, difuzata de materialele albe de difuzie din interiorul softboxurilor sau umbrelelor, sau este concentrata intr-o anume directie, de materialele argintii, de reflexie.
Un modificator de lumina care poate fi folosit chiar si fara blitz, fara baterii sau curent, este blenda, care este un reflector de lumina, ce poate avea unul sau mai multe fetze / straturi. De obicei blenda este folosita cu partea ei argintie, silver, pentru reflectarea luminii naturale a soarelui, insa poate fi folosita si in combinatie cu un blitz in lipsa soarelui, pentru a difuza lumina blitzului. Partea alba,de difuzie a blitului, poate fi folosita pentru a umple umbrele unui subiect, si a il face sa nu se incrunte de la lumina puternica a soarelui care s-ar reflecta in partea argintie. Partea translucenta, este o parte alba prin care trece lumina, si poate fi folosita intre lumina soarelui si subiect, pentru a difuza lumina soarelui si a face umbra discreta pe subiect. Partea aurie a blendei poate fi folosita pentru a da lumina calda, de exemplu cand soarele este aproape de apus, la golden hour, sau cand vrei sa dai cu blitzul in blenda aurie, si sa luminezi subiectul cu lumina calda, iar fundalul sa fie unul rece, albastru, de seara, pentru mai mult dramatism si separare intre subiect si fundal.
Exista si modificatori care nu fac lumina mai difuza, ci o fac mai concentrata. Spre exemplu barndoor, sau snoot, care montate pe blitz dau o lumina de tip spot. Barndoor se folosesc de obicei pe lampi video, pentru a controla sau impiedica imprastierea luminii… pe fundal, sau din contra, pe subiect, dupa caz. Snooturile se folosesc pentru a obtine o lumina concentrata intr-un anumit punct. Spot. O lumina care sa nu umple tot cadrul fotografiei.
Pentru ca lumina snooturilor sa nu fie una dura, se foloseste de obicei un grid, de tip fagure.
De obicei lumina de tip spot, data de snooturi, este folosita pentru efecte mai dramatice in iluminarea subiectului, cand vrei sa ai o incapere sau un fundal mai intunecos, si un subiect mai luminos in mijlocul cadrului. Sau cand vrei sa ai fundalul de o anumita temperatura de culoare, si subiectul sa fie iluminat cu alta temperatura de culoare. spre exemplu fundalul albastrui, si subiectul iluminat cu lumina calda.
- tipuri de iluminare si cand se folosesc.
- narrow lighting – ilumineaza obrazul mai indepartat, face fatza mai subtire, avantajeaza de obicei femeile.
- broad lighting – ilumineaza obrazul mai apropiat, face fatza mai impunatoare, contureaza nasul. este o iluminare mai dramatica, folosita de obicei la unii barbati, dar si femei.
- side lighting – iluminare dramatica, pentru a accentua atat lumina cat si umbra, este o iluminare folosita mai mult in fotografia de produs, gen detaliile sau accesoriile mirilor, atunci cand vrei sa subliniezi tridimensionalitatea, conturul umbrelor, etc. Dar poate fi folosita si pentru a evidentia muschii unul barbat.
- butterfly – lumina folosita pentru a ilumina portretele close-up, incadrarile de tip cap si umeri, de obicei folosita pentru femei, pentru ca are o lumina care din fata, de sus, si alta lumina sau reflector de lumina, care
- rembrandt – lumina ideala pentru a lumina un portret, descoperita de pictorul rembrandt si folosita in picturile sale. Este o iluminare in care lumina vine din lateralul subiectului la 45 grade, si pe verticala ridicata la 45 grade fata de linia ochilor subiectului, iar efectul luminii este ca umbra nasului proiectata pe obrazul opus luminii formeaza un triunghi. Acest triunghi se observa mai bine atunci cand lumina este dura, insa cand lumina este difuza, triunghiul se observa mai slab, dar iluminarea este mai placuta.
- parcurgerea etapelor unei zile de nunta
- pregatirea mirelui
- pregatirea miresei
- traditii
- cununia civila
- cununia religioasa
- sedinta foto artistica cu mirii
- petrecerea la restaurant
- sedinta foto dupa nunta, numita si trash the dress.
- sedinta foto inainte de nunta – save the date, numita si love story
- Alegerea locatii
camera de hotel – pregatirile mirilor, receptie hotel – intalnirea mirilor,
natura parc – sedinta foto, sau locatie trash the dress,
restaurant petrecere, biserica simulare nunta
cum iti alegi locatia in care pozezi, dupa ce te uiti – lumina, culori, tonalitati – depinde si de stilul de lucru, preseturile de editare folosite, etc.
De exersat in practica:
- cum alegi unghiul, cum studiezi lumina
- cum pozitionezi subiectul
- cum pui lumina pe subiect
- lucrul cu asistent, videograf
- idei posing, atentia la detalii, corectare postura
- cum faci clientii sa rada
idei compozitie si creativitate. te poti folosi de:
- reflexii – oglinzi, geamuri, sticla ecranului telefonului, prisma, etc.
- flare – ring of fire, flare de la soare, etc.
- primplan neclar, si subiectul clar, cadru in alt cadru (contur in primplan), etc. primplanul sa fie pozitionat in lumina pentru a nu fi negricios. primplanul poate fi si alta persoana / persoane, sau puteti folosi orice aveti la indemana: de la obiecte folosite de makeup artisti, pana la flori, etc.
- tot la capitolul clar – neclar, poti jongla cu obiecte care se afla in miscare, si subiectul tau este static. de obicei se practica pe timp de seara, cand lumina este mai slaba. si miscarea poate fi facuta de alti oameni, obiecte, sau de masini, tramvaie, metrouri, etc. posibilitatile sunt nelimitate.
- pentru mai multa diversitate, puteti jongla cu incadrarea: fotografii cu unghi larg, din departare, in care sa surprinzi atat subiectul cat si mediul inconjurator – natura sau incaperea, apoi fotografii in care sa surprinzi subiectul cap-picioare, fotografii in care sa surprinzi subiectul de la jumatate in sus (bust sau half body), apoi portret – cap si umeri, sau chiar si mai aproape, super tele, sau cu obiectiv macro, pentru detalii gen ochi, buze, mana, inele, sau alte detalii, etc.
- puteti jongla si cu unghiul sau perspectiva din care surprindeti un cadru. spre exemplu vedere din fata, vedere din spate cand e cazul, sa surprinzi si emotia publicului cand mirii danseaza, sau se inchina spre public, etc. vedere din lateral, sau vedere de jos.. cand se pun verighetele de exemplu, vedere de sus, de deasupra oamenilor, tot la verighete, sau la hore, dansuri, cand vrei sa surprinzi ceva la distanta, peste alti oameni, gen ca o macara video. Poti folosi chiar aparatul pus pe monopied, sau pe un stativ, si sa il ridici la inaltime pentru a surprinde toata sala restaurantului, cu un unghi larg, sau poti face cadre chiar si din drona, pentru o perspectiva aeriana, in exterior.
Pentru intrebari va stau la dispozitie oricand, ma puteti contacta la bunealex@gmail.com
Ne vedem dupa o scurta pauza, vom continua cu partea de editare.
3. Editare foto
Dupa incheierea nuntii sau a sedintei foto, ajungi acasa si ai de descarcat un card pe care ai sute, poate chiar mii de poze.
Asigura-te ca ai salvat toate pozele intr-un loc sigur.
Primul pas este cullingul, sau selectarea fotografiilor, care poate fi de tip edit in sau edit out.
Edit In – inseamna selectarea fotografiilor reusite, cele care iti doresti sa ramana, si sa le predai clientului.
Edit Out – inseamna selectarea fotografiilor care urmeaza sa fie sterse, gen dubluri, cadre neclare, tremurate, poze cu strambaturi, ochi inchisi, etc.
Sunt multe programe cu care puteti face selectia fotografiilor, insa o sa mentionez cele mai populare dintre ele: photo mechanic – pentru rapiditatea randarii raw-urilor, adobe bridge, acdsee, sau unii fotografi fac selectia chiar din programul de editare – lightroom sau capture one.
Multi fotografi folosesc sistemul de marcare prin stelute (rating) pentru acesti pasi de selectare, dar sunt si fotografi care folosesc culori.
Modul de marcare prin stelute (sau rating) este util daca vrei, sau trebuie sa treci de mai multe ori prin poze pentru a selecta cele mai frumoase poze, iar modul cu culori este util daca vrei sa treci o singura data prin ele. de exemplu, poti marca cu rosu fotografiile rejected – cele care urmeaza sa fie sterse, sau cu verde – fotografiile care vrei sa ramana si vor fi editate.
Dupa incheierea procesului de selectie a fotografiilor, urmeaza editarea lor.
Cele mai populare programe pentru editarea fotografiilor de eveniment sunt: Adobe Lightroom Classic CC, si Capture One.
Daca lucrezi cu lightroom, este ideal sa importi fotografiile dupa procesul de selectie, ca sa nu astepti mai mult timp dupa importarea si randarea fotografiilor care nu te intereseaza, si recomand sa bifezi randarea fotografiilor cu preview-uri 1:1 si smart previews..
Daca lucrezi cu Capture One, importarea fotografiilor se face aproape instant, lucru care iti permite, daca vrei, sa importi tot evenimentul, si ulterior sa marchezi cu stelute sau culori fotografiile dorite. Spre exemplu eu folosesc in capture one sistemul de marcare cu culori, si pentru a pune culoarea rosu apas pe tasta – de la tastatura, iar pentru a pune culoarea verde apas pe tasta + de la tastatura.
Editarea de baza – Color Correction
presupune editarea expunerii, contrastului, balansului de alb, saturatiei de culoare, recuperarea informatiei zonelor arse (highlights) sau a umbrelor (shadows).
Cum editez eu in Capture One?
In primul rand, deschid o poza expusa corect, white balance corect, si incerc sa fac un preset pe care apoi o sa il aplic la mai multe poze deodata, pe calupuri. Niciodata nu o sa ai un preset care sa se potriveasca la o nunta intreaga, de aceea trebuie sa faci mai multe preseturi, dar poti ajunge la performanta de a avea un preset pentru interior si un preset pentru exterior. Va incurajez totusi sa va creati singuri preseturile pentru editare, pentru a avea mai mult control, si pentru a putea da look-ul dorit pozelor voastre, prin care va puteti diferentia fata de concurenta.
Daca totusi doresti sa obtii anumit efect, sunt nenumarate site-uri care vand preseturi pentru nunta.. si poti cumpara colectii intregi de preseturi, insa din experienta mea.. acestea nu se potrivesc cu stilul meu de fotografiere, sau sunt prea puternice sau nu creaza efectul dorit de mine, de aceea va incurajez sa invatati sa editati, sa intelegeti cum functioneaza programul, ce face fiecare slider, si apoi sa va creati propriile voastre preseturi cu care veti lucra in viitor pentru a va usura munca.
Pentru inceput, cautati o poza, de la pregatirile mirilor sa zicem, o poza care sa fie bine expusa, cu balansul de alb corect, si faceti o editare in lightroom sau capture one, dar fara brush-uri, radialuri, patch-uri, sau alte corectii locale, pentru a putea crea preseturi pe care le veti folosi la mai multe poze.
pozele ulterioare, unele se vor potrivi de minune cu presetul vostru, altele vor avea nevoie de mici ajustari individuale, la expunere sau temperatura de culoare, sau poate chiar ajustari locale : brushuri, radialuri, patchuri, pentru un rezultat de exceptie.
Cine doreste sa mearga mai departe, poate sa includa in oferta lui, pe langa editarea de baza in lightroom sau capture one, si editare in detaliu, in photoshop, unde posibilitatile sunt fara limita. Trebuie sa tineti cont totusi, ca in photoshop durata necesara pentru editarea unei fotografii este ceva mai lunga, de aceea nu veti putea edita toate fotografiile in photoshop, ci doar o mica selectie cu cele mai importante fotografii… de exemplu cele selectate pentru albumul mirilor, sau cele care vor fi postate pe social media, etc.
In photoshop se pot face atat imbunatatiri la contrast, culoare, tonalitati, HDR, etc. cat si inlocuiri de cer, decuparea subiectului, eliminarea imperfectiunilor sau a obiectelor nedorite, conturarea formelor corpului, etc.
4. Tehnici de marketing
Pentru a putea achizitiona echipamentele pe care ti le doresti, dar si a putea sustine o afacere, un brand, ai nevoie de clienti.
In continuare vom atinge cateva subiecte care te vor ajuta in obtinerea de clienti noi.
Cum ajungi la clienti? – in primul rand recomandari de la prieteni, apoi de la fosti clienti multumiti de tine. apoi de pe google, si de pe social media.
Pentru a putea prezenta munca ta clientilor, ai nevoie sa iti faci o selectie foarte stricta si pretentioasa a portofoliului tau, pe care o poti prezenta atat la o intalnire cu clientii, dar si online, pe site-ul tau de portofoliu, sau pe social media.
De unde faci rost de clienti? In primul rand din recomandari – de la prietenii tai, rude, colegi, apoi de la fosti clienti ai tai care au fost multumiti de tine si munca ta, de la prestatorii de servicii, mai ales cei care sunt contactati inainte ca mirii sa aleaga un fotograf – de exemplu restaurantele, formatiile de muzica, Dj, decoratiunile florale, wedding planneri, magazine de rochii sau costume, etc.
Clientii din mediul online vin din cautarile pe google dupa termeni cheie, de exemplu servicii foto-video, sau fotograf nunta urmat de orasul tau, care trebuie sa duca spre site-ul tau de portofoliu, si din retelele de socializare – facebook, instagram, tik tok, twitter, dupa caz, etc. Mai poti obtine clienti si din impartirea de pliante la târguri, sau chiar participarea la targurile de nunta cu un stand unde sa iti prezinti munca prin tabloui canvas, albume foto-carte, sau chiar pe ecran mare.
Fa-ti un brand. trebuie sa ai un logo personal, care sa il poti folosi ca watermark pe fotografiile tale, atunci cand nu vrei sa ti le poata folosi altcineva, sau cand vrei sa iti promovezi munca ta.
Brandul tau poate fi observat nu numai prin logo, ci si prin stilul de editare, color grading, posing, compozitie, etc.
Pentru a iti putea sustine un brand bun in timp, trebuie sa dai dovada de profesionalism, punctualitate, dar si sa le oferi mirilor o experienta placuta, sa fi prietenos cu clientii, si ei vor fi la randul lor la fel, cu tine.
Cum îți stabilești prețul – Calculul timpului necesar pt foto si editare, oferte
studiul concurentei = analiza poze, comparare preturi, oferte, idei noi
tratarea jobului cu seriozitate dacă vrei sa câștigi bine
intalnirea cu clientii.
- unde te intalnesti cu mirii? online? la cafenea? la studio?
- cum decurge intalnirea?
- ii intrebi inainte daca au vizionat portofoliul tau la tine pe site / social media, si daca vor sa le mai arati materiale pentru ca sa se convinga de calitatea oferita
- discuti cu mirii despre nunta lor, despre ceea ce ai de oferit, de ce te-ar alege pe tine
- prezinti oferta ta
- prezentarea si semnarea contractului
- stabilirea urmatoarei date pentru contact telefonic sau intalnire, pentru stabilirea programului de nunta. le poti transmite timpii de care tu ai nevoie in stabilirea programului nuntii.
- daca doresc sedinta foto inainte de nunta, stabiliti data sedintei, si le spui cu ce poti sa ii ajuti, de exemplu sa pui text pe poza cu data si numele lor, save the date, sau sa le intermediezi printarea de invitatii de nunta cu poza, etc.
- le prezinti albume, tablouri, printuri, galerii online, si orice servicii mai vrei sa le vinzi.
- le prezinti importanta unui asistent foto sau a unui fotograf secundar daca vrei sa lucrezi cu unul.
- eu le povestesc si despre experienta mea cu evenimentele, ce vor parintii, traditii, etc. ce vor mirii, ce trebuie sa faci pentru poze artistice, etc.
- inainte de nunta le poti povesti despre cum sa se pregateasca pentru poze.. cum sa isi studieze unghiul cel mai bun al fetzei, sau cum sa se odihneasca suficient inainte de nunta pentru a nu avea cearcane, sau a fi bine dispusi, zambareti, concentrati, etc.
- stabiliti cate ore doresc mirii sa stai la eveniment, ce intra in pachetul ales, eventual concepi un pachet personalizat la nevoie, si incluzi totul in contract, sa nu fie dubii, etc.
- ce te deosebeste pe tine de concurenta
- de ce te-ar alege clientii pe tine = stil, viziune, atentie la detalii, creativitate, profesionalism, timp scurt de predare
- cum faci contractul cu mirii pentru nunta
- after sales = poze editate extra / retusare, pagini extra la album, tablouri sau poze extra, ore in plus la nunta, trash the dress, etc.
pastrarea legaturii cu clientul inainte si dupa nunta = recomandari
alte domenii productie conexe = ce urmeaza dupa nunta…
pregnancy, newborn, botezuri, taiere motz, sedinte craciun, sedinte de familie, fotografii absolvire
importanta alegerii unei nise – wedding, family, fashion, commercial, corporate, altele (disco, cars, pets, landscape, etc)
o importanta foarte mare o are conectarea cu alti prestatori de servicii, de la colegi fotografi, pe care tu ii poti recomanda atunci cand tu esti ocupat, sau, la randul lor, si ei te pot recomanda pe tine atunci cand ei sunt ocupati. cu cat ai mai multi prieteni fotografi, cu atat ai mai multe sanse de a fi reomandat si de a obtine clienti, si informatii despre acei clienti.
inafara de fotografi, este bine sa cunosti mai multi prestatori de servicii de care au mirii nevoie, si sa le oferi aceste recomandari, dupa ce ati batut palma si ati semnat un contract de nunta.
De exemplu recomandari legate de machiaj, coafura, rochii de mireasa, costume de mire, locatii pentru sedintele foto, restaurante, hoteluri, masini de epoca, chiar si biserici frumoase sau luminoase, etc. orice care te poate avantaja pe tine in munca de fotograf, si te poate face sa obtii fotografii frumoase.
spre exemplu o mireasa careia nu ii place machiajul ei, nu va avea buna dispozitie, va avea o stima de sine scazuta, nu va zambi asa des, etc. la fel si cu rochia de mireasa sau la mire cu costumul.
Daca mirii aleg un restaurant frumos, propus de tine, tu o sa ai lumina buna, sau cadre spectaculoase, sau luxoase, sau vintage, etc. dupa caz.
Un Dj bun sau o formatie de muzica profesionista, va face lumea sa se simta bine, sa danseze, iar tu ca fotograf vei avea sansa sa obtii cadre deosebite, instantanee, in timp ce lumea se simte bine si danseaza.
Daca le recomanzi sa aleaga o biserica frumoasa, la fel, vei avea cadre frumoase. Sunt unele biserici in care poti fotografia fara blitz. altele in care e suficient blitul de pe aparat, si altele unde e nevoie de 2 pana la 4-5 stative cu blituri, uneori chiar stative mai inalte de 2 m, ca sa ai o iluminare buna, de aceea tu ca fotograf poti recomanda mirilor biserica care iti place tie cum arata in poze, dar sa ti cont sa nu fie prea departe de traseul dintre cununia civila, sau dupa caz, locul unde se pregatesc mirii, si restaurantul mirilor, sau locatia sedintei foto.